Brandnetelkogeltje

Iedereen heeft wellicht ooit wel kennis gemaakt met de prikken van de Grote brandnetel (Urtica dioica).  Meestal zijn we deze planten liever kwijt dan rijk.  Toch houden ze heel wat verrassingen in petto.

Deze namiddag scheen na lange tijd het zonnetje weer volop en maakten we een wandeling in het Vrieselhof in Oelegem.  Je moet er een beetje gericht naar zoeken, maar tussen de verdorde stengels van de Grote brandnetel ontdekten we dit zwammetje :

Brandnetelkogeltje (Leptosphaeria acuta) - Oelegem 07/03/2010

Op de afgestorven stengels van de Grote brandnetel kom je een reeks gespecialiseerde zwammetjes tegen.  Zo bijvoorbeeld dit Brandnetelkogeltje (Leptosphaeria acuta).  Laat je niet misleiden door de afbeeldingen: dit zwammetje is minuscuul klein: maximum een halve milimeter – maar meestal een stuk kleiner!!! (De breedte van het beeld is ongeveer 1 cm – je ziet immers ongeveer de dikte van een Brandnetelstengel !)

Brandnetelkogeltje (Leptosphaeria acuta) - Oelegem 07/03/2010

Eens de Brandnetelstengel is afgestorven kan hij aangetast worden door dit zwammetje.  Het is één van de schakels die mee zullen zorgen voor de complete afbraak er van.  Van op een afstandje zie je een zwarte schijn, her en der over de stengel verspreid, met een lichte voorkeur voor de onderste helft.

Met een goede loep zie je dan deze zwarte en glanzende kogeltjes.

Brandnetelkogeltje (Leptosphaeria acuta) - Oelegem 07/03/2010

Wanneer het kogeltje “rijp” is, ontstaat bovenop een gaatje waarlangs de sporen losgelaten worden – goed te zien op de volgende uitsnede uit een van de foto’s.

Brandnetelkogeltje (Leptosphaeria acuta) - Oelegem 07/03/2010

Advertenties

Eén reactie to “Brandnetelkogeltje”

  1. Marleen Says:

    Wat heb jij hier ook een schitterend blog, Johan!
    Prachtplaten en zoveel interessante informatie.
    Ik voorzie dat onze wandelingen nog langer gaan duren, want na de dennenappels wordt het zaak om deze kogeltjes te spotten…wat een buitengewoon bijzonder fenomeen! Prachtig gedetailleerd in beeld gebracht…heb geen loepje nodig;-)


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: