Gewoon zijdemos

Gewoon zijdemos (Homalothecium sericeum) is een mooi voorbeeld van een muurbewonend mos (epilytisch), hoewel het af en toe ook op neutrale boomschors te vinden is (epifytisch). We vonden dit mos afgelopen dinsdag tijdens de mossenexcursie met de plantenwerkgroep op een oude bunker langs de Antitankgracht. Aangezien voor de cement nogal wat kalk gebruikt werd, is het dus niet echt verwonderlijk dit kalkminnende mos tegen te komen.

Gewoon zijdemos (Homalothecium sericeum) - Schilde 09/03/2010

Het vormt sterk aan de ondergrond gehechte matjes met stengels die de 10 cm kunnen bereiken. De zijtakken zijn allemaal ongeveer even lang en zijn in droge toestand zeer sterk boogvormig gekromd. De blaadjes zijn smal driehoekig en lopen uit in een lange, spitse top  In het zonlicht geeft dit een mooi “zijdeglans” effect – vandaar de Nederlandse naam dus …) Door de lengteplooien schrompelen de blaadjes in droge toestand nog eens extra smal in mekaar, wat het mos zijn typische uitzicht geeft.

Gewoon zijdemos (Homalothecium sericeum) - Schilde 09/03/2010

Aan de zijkanten van de matjes kan je regelmatig wat meer geïsoleerde takjes vinden die een mooi lijnenspel geven op het oude beton.  Zo merk je ook duidelijk dat het geen afzonderlijke plukjes mos zijn, maar een duidelijke stengel waarlangs op regelmatige afstanden de zijtakjes ontspringen.

Gewoon zijdemos (Homalothecium sericeum) - Schilde 09/03/2010

Gewoon zijdemos (Homalothecium sericeum) - Schilde 09/03/2010

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: