Gewoon knopjesmos

Ditmaal een mosje dat niet te verwarren is met andere soorten: Gewoon knopjesmos (Aulacomnium androgynum).  Het groeit meestal in kleine polletjes op dood hout of aan de voet van bomen op vochtige en beschaduwde plaatsen.  Dat maakt het fotograferen er niet makkelijker op: er is meestal weinig licht en ze staan op plekjes die moeilijk bereikbaar zijn …

Gewoon knopjesmos (Aulacomnium androgynum) - Schilde 11/03/2010

Het mosje heeft een opvallend lichtgroene (bijna geelgroene) kleur.  Het beste determinatiekenmerk zijn echter de ‘speldenknopjes’ die vrijwel altijd aanwezig zijn.  Aan de stengeltop ontspringt een steeltje met op de top een bolletje van lichtgroene broedkorrels.  Deze zorgen voor de vegetatieve vermenigvuldiging van het mos.  Door het overvloedig voorkomen van deze broedkorrels, is het voorkomen van sporenkapsels geen echte noodzaak voor de voortplanting en vinden we deze dan ook zelden.

Laat je weer niet beetnemen door de vergrotingen van onderstaande foto’s: de plantjes zijn meestal tussen de 5 en 10 mm hoog (inclusief ‘speldenknopje’) !

Gewoon knopjesmos (Aulacomnium androgynum) - Schilde 11/03/2010

Op de laatste foto merk je een plantje waar het “speldenknopje” nog aan het vormen is, en dus nog verscholen zit tussen de bovenste blaadjes.

Gewoon knopjesmos (Aulacomnium androgynum) - Schilde 11/03/2010

Advertenties

2 Reacties to “Gewoon knopjesmos”

 1. Bert Says:

  Hallo Johan. Ik vraag me af of de middelste foto geen viertandmos is waarvan het schoteltje is gedegradeerd. Prachtige foto’s trouwens.

  • Dierckx Johan Says:

   Beste Bert,
   Je zou inderdaad weleens gelijk kunnen hebben hiermee… Beide mossen komen vaak samen voor en wellicht heb ik me daardoor wat laten misleiden. Bedankt voor je correctie.
   NB. Gek dat je nog op deze pagina terechtkwam – deze site zou al heel lang buiten gebruik moeten zijn… Mijn nieuwe stek op het internet is http://www.diversitasnaturae.be Steeds welkom daar.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: