Riempjesmos

Riempjesmos (Rhytidiadelphus loreus) behoort tot de Etagemosfamilie (Hylocomiaceae).  Van het genus Rhytidiadelphus (Haakmos) komen in België en Nederland 4 soorten voor.  Veruit de algemeenste en bekendste vertegenwoordiger is het Gewoon Haakmos (Rhytidiadelphus squarrosus) dat vaak massaal in grasvelden (gazons, parken, wegranden,…) voorkomt. (Deze soort  is zo algemeen dat ik er tot op heden – zoals zo vaak bij soorten die je elke dag tegenkomt – nog steeds geen foto van gemaakt heb.  Ze staat dus op mijn To-do-lijstje…).

Riempjesmos (Rhytidiadelphus loreus) - Schilde 09/03/2010

Riempjesmos is een forsere soort die voorkomt in oude bossen op leem en kleileem maar in ons land zeldzaam is.  Heel kenmerkend voor alle haakmossen is de bladvorm waaraan ze hun Nederlandse naam danken: de blaadjes liggen met hun onderste helft dicht tegen de stengel aan, maar buigen dan plots haakvormig terug zodat de bladpunten naar beneden wijzen.

Riempjesmos (Rhytidiadelphus loreus) - Schilde 09/03/2010

De stengels en takken van Riempjesmos zijn rood tot bruinrood en voelen erg stug aan.  Aan de top van de takken zijn de bladeren naar één kant gekromd, wat het onderscheid met Gewoon haakmos vergemakkelijkt.

Riempjesmos (Rhytidiadelphus loreus) - Schilde 11/03/2010

Voor het verschil met het erg gelijkende Pluimstaartmos (Rhytiadelphus triquetus) moet dan weer gekeken worden naar de bladnerven die bij Pluimstaartmos dubbel zijn en tot halverwege het blad reiken, terwijl ze bij Riempjesmos nagenoeg ontbreken.   (Vaak is die kenmerk niet zo een voudig te zien zodat zelfs onder “kenners” hierover enige onzekerheid kan ontstaan…).

Riempjesmos (Rhytidiadelphus loreus) - Schilde 11/03/2010

Advertenties

Eén reactie to “Riempjesmos”

  1. Steffie Says:

    Ha, dat gewone haakmos ken ik 😉 Ons gazon staat er zo vol mee dat je lang moet zoeken om nog een grassprietje te vinden. Staat heel mooi eigenlijk en we hoeve ook niet zo vaak te maaien.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: