Grijs kronkelsteeltje

Vandaag nog een mos onder de aandacht dat we massaal terugvonden op de Kalmthoutse heide: Het Grijs kronkelsteeltje (Campylopus introflexus).

Het is een mos dat heel algemeen voorkomt op zandgronden en eenvoudig te determineren is. Vooral wanneer het mos massaal begint te kapselen, begrijpen we de Nederlandse naam “kronkelsteeltje”.  De kapsels staan op heel erg teruggeslagen, zodat de eigenlijke kapsels meestal omlaag hangen en tussen de blaadjes verborgen blijven.  Van bovenaf gezien krijg je dan een mooi patroon van kapstelsteeltjes zoals op de volgende foto.

Grijs kronkelsteeltje (Campylopus introflexus) - Kalmthout 18/03/2010

Een ander mooi determinatiekenmerk zijn de lange glasharen op de bladtoppen.  In droge toestand gaan die haaks op de bladtop staan en vormen ze als het ware sterretjes bovenop de mosplant – een heel mooi effect.

Grijs kronkelsteeltje (Campylopus introflexus) - Kalmthout 18/03/2010

De functie hiervan is tweevoudig en heeft te maken met het bijhouden van vocht !  De glasharen reflecteren het zonlicht in die mate dat het microklimaat eronder net iets wijzigt en de vochtigheidsgraad hoger kan blijven.  Hoe droger het mos, hoe meer nood er is aan het bijhouden van het vocht, zodat dat de glasharen bijna horizontaal gaan liggen, terwijl ze in vochtige toestand bijna verticaal staan.  Deze plaatsing heeft ook een effect op de luchtcirculatie en helpt op die manier ook om verdamping tegen te gaan.   Alweer een ongelooflijk ingenieus systeem om wisselende omstandigheden aan te kunnen !

Grijs kronkelsteeltje (Campylopus introflexus) - Kalmthout 18/03/2010

De laatste jaren is het mos in volle uitbreiding, zodanig zelfs dat het in sommige gebieden de oorspronkelijke mosflora gaat verdringen.  Het vormt uitgestrekte groene tot bruingroene zoden waar heel vaak grote plukken uitgerukt zijn als gevolg van vogels die onder de mosplantjes naar voedsel komen zoeken.

Advertenties
Geplaatst in Mossen. Tags: , . Leave a Comment »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: