Zwart-rosse zandbij

De mosjes zullen toch even moeten wachten op een volgende post.  Vandaag was ik immers wat onverwacht getuige van het uitvliegen van de Zwart-rosse zandbij (Andrena clarkella).

Zwart-rosse zandbij (Andrena clarkella) - Schilde 24/03/2010

Zandbijen zijn een grote bijengroep (geslacht Andrena) van solitair levende bijen waarvan in de Benelux tussen de  70 en 80 soorten voorkomen.   Door hun vaak sterke beharing doen ze aan hommels denken, maar hun achterlijf is veel slanker en langwerpiger.  Sommige soorten zijn slechts  4 mm lang, terwijl de grootste tot 16 mm langkunnen worden . Het is meestal niet zo eenvoudig om de verschillende soorten te determineren.  Daarbij komt nog dat mannetjes vaak anders (en veel kleiner) dan vrouwtjes zijn. Vrouwtjes hebben speciale haren aan de achterpoten die een korfje vormen waarmee pollen wordt verzameld.

De Zwart-rosse zandbij die ik vandaag zag, is een heel vroeg in het voorjaar vliegende zandbij. In zachte winters kan men eind februari zowel mannetjes als vrouwtjes van de Zwart-rosse zandbij door het gehele land aantreffen. Zelfs bij relatief lage temperaturen van 10 graden celsius is er al activiteit. De grote wijfjes zijn met hun roodbruin behaarde borststuk en achterschenen gemakkelijk in het veld te herkennen. De soort nestelt in vrij kleine concentraties in de grond (zoals de naam al wel deed vermoeden) op plekken met weinig begroeiing en zandpaden. Zoals al gezegd leven Zandbijen solitair en vormen ze dus geen staat, maar meerdere vrouwtjes nestelen vaak wel graag bij elkaar in de buurt en soms wordt hetzelfde nestingangetje door meerdere vrouwtjes gedeeld.  Na het verlaten van het nest wordt de nestingang afgesloten. De vrouwtjes vliegen uitsluitend op bloeiende boswilg binnen een afstand van gemiddeld 300 meter van de nestplaats. Deze wilgensoort is onze vroegst bloeiende wilg.

Maar voordat ze de grond uitkruipen willen ze wel zeker zijn of het buiten al warm genoeg is. Om dat te kunnen voelen steken ze soms voorzichtig een sprietje door het zand heen naar buiten. Het is een grappig gezicht om die sprietjes waar te nemen. Dan merk je plots meer en meer beweging in de zandkorreltjes en komt aarzelend het hoofdje buiten de nestgang piepen….

Zwart-rosse zandbij (Andrena clarkella) - Schilde 24/03/2010

Zwart-rosse zandbij (Andrena clarkella) - Schilde 24/03/2010

Zwart-rosse zandbij (Andrena clarkella) - Schilde 24/03/2010

Zwart-rosse zandbij (Andrena clarkella) - Schilde 24/03/2010

Zwart-rosse zandbij (Andrena clarkella) - Schilde 24/03/2010

Hopelijk kan ik een van de volgende dagen nog een keer terug om met wat extra verlichting de hele bijtjes vast te leggen – door de wat donkere omstandigheden zijn die foto’s jammer genoeg niet helemaal geslaagd 🙂

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: