Sint-jansvlinder

Sint-jansvlinder (Zygaena filipendulae)

Sint-jansvlinder (Zygaena filipendulae) - Broechem 08/06/2010

Begin juni begint de vliegperiode van de Sint-jansvlinder (Zygaena filipendulae). De Nederlandse naamgeving werd afgeleid van de naamdag van Sint-Jan die op 24 juni valt en meestal een hoogtepunt in de vliegperiode van deze vlinder is. Als alternatieve naam wordt ook wel eens “Bloeddropje” gebruikt wat dan weer verwijst naar de rode stippen die erg opvallen bij deze kleurrijke dagactieve nachtvlinder uit de familie van de “Bloeddropjes” of Zygaenidae . Ook “Bloedvlekvlinder” en “zes-stippige st.jansvlinder” zijn namen die nogal eens gebruikt worden voor deze soort.

De waardplanten voor deze soort zijn voornamelijk Gewone Rolklaver en Moerasrolklaver. Eitjes worden hierop afgezet en ontwikkelen zich tot een groenachtig gele rups met een eerder plomp en gedrongen lichaam en een zwakke witte beharing. Op de rug zien we een dubbele rij zwarte vlekken en aan weerszijden van deze zwarte vlekken een rij gele vlekjes. Ook aan beide zijden van het lichaam is een rij zwarte vlekjes, die bij sommige bleke exemplaren echter kunnen ontbreken. Het is vaak niet echt makkelijk om op het eerste zicht de kop van de rups te ontdekken. De beste gids hierbij is de vorm van de poten, waarbij je best zoekt naar de borstpoten die duidelijk anders zijn dan de buikpoten en de naschuiver.

Sint-jansvlinder (Zygaena filipendulae) - Rups

Sint-jansvlinder (Zygaena filipendulae) - Rups - Broechem 08/06/2010

Op de detailfoto van het lichaam van de rups kan je mooi de ademhalingsopeningen zien in elk segment. Zoek op de foto naar een zwart cirkeltje met daarin een recht geel lijntje…

Sint-jansvlinder (Zygaena filipendulae) - Rups

Sint-jansvlinder (Zygaena filipendulae) - Rups - Broechem 08/06/2010

De rups overwintert één-, soms tweemaal en verpopt zich in een cocon, die goed zichtbaar tegen een grasstengel of een andere plant is aangebracht.

Sint-jansvlinder (Zygaena filipendulae) - Cocon

Sint-jansvlinder (Zygaena filipendulae) - cocon - Broechem 13/06/2009

De vlinder herken je het makkelijkst door glanzend zwarte (soms groenige) voorvleugels met 6 rode vlekken. Wel even opletten: de rode vlek aan de vleugelbasis (het dichtst bij de kop) lijkt vaak op 1 vlek, maar is gescheiden door een ader en telt voor twee. Aan het vleugeleinde zitten dus steeds 2 rode vlekken.
De achtervleugels zijn rood met een zwarte rand, maar die zijn meestal slecht tijdens het vliegen te bekijken.

Je kan deze soort aantreffen in bloemrijke graslanden, wegbermen, kalkgraslanden, weilanden, brede bospaden en duinen. De soort is helemaal niet zeldzaam.  De mannetjes maken patrouillevluchten, op zoek naar onbevruchte vrouwtjes en parende koppeltjes kan je meestal makkelijk aantreffen.

Sint-jansvlinder (Zygaena filipendulae) - Paring

Sint-jansvlinder (Zygaena filipendulae) - Paring - Broechem 13/06/2009

Advertenties

12 Reacties to “Sint-jansvlinder”

 1. ronald Says:

  Mooie foto’s van een interessante vlinder.

 2. Bas Hijkoop Says:

  Ik ben Bas van 6 jaar en heb vanmorgen een st Jansvlinder in de tuin gezien en met mama op internet gezocht wat voor vlinder het was, bedankt nu weten we het.
  groetjes Bas

  • Dierckx Johan Says:

   Hoi, Bas,

   Wat fijn dat je dankzij mijn artikeltje de vlinder in je tuin een naam kon geven. Je moet wel een leuke tuin hebben als deze vlindertjes hem uitkiezen om in rond te fladderen. Hopelijk komen er nog meer soorten deze zomer je tuin bezoeken.

   Groetjes, Johan.

 3. viewonnature Says:

  onwijs mooie vlinders zeg! Lekkere egale achtergrond ook.

 4. Karl Says:

  Knap Johan!
  Karl

 5. Carine Loonen Says:

  Johan,
  Prachtige foto’s! En bedankt voor de fijne, interessante uitleg die je erbij geeft.
  Ik ga je website doorgeven aan andere natuurvrienden als ik mag?
  Groetjes,
  Carine Loonen

 6. Joan Leibbrand Says:

  Hoi johan. Mijn echtgenote zag een rose/grijze vlinder in onze tuin. 1e zoek gaf een sintjacobsvlinder. Ik zag echter ook de sintjansvlinder staan op jouw site en die kwam ook wel overeen. Kan via mobiel geen foto plaatsen . Misschien mailen of twitter? @lacmoes


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: